Thursday, 23 May 2013


Harga Minyak RON97 Turun 20 Sen Mulai Malam Selasa
HARGA MINYAK RON97 TURUN

HARGA MINYAK RON97 TURUN 20 SEN MULAI MALAM SELASA

Harga Minyak RON97 Turun 20 Sen Mulai Malam Selasa
Harga jualan runcit petrol RON97 di seluruh negara turun 20 sen seliter kepada RM2.70 seliter berbanding RM2.90 seliter berkuat kuasa malam Selasa. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hassan Malek mengesahkannya semasa dihubungi Bernama di sini Rabu. Harga petrol RON97 disemak kali terakhir pada Mac 2013 dan pernah berada pada paras RM3 seliter pada September 2012.

Harga runcit RON97 ditentukan oleh ‘apungan terurus’, dan harga akan berubah mengikut kuasa pasaran. Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia, Datuk Zulkifli Abdul Mokti berkata penurunan harga RON97 disambut baik selain memperlihatkan dasar kerajaan yang mengutamakan keperluan rakyat. “Saya percaya (penurunan) itu tepat sekali. Kerajaan dilihat memang berpegang pada dasar,” katanya ketika dihubungi.Beliau berkata penurunan berkenaan disebabkan harga pasaran minyak dunia yang mengalami sedikit penurunan selain dasar apungan harga minyak yang diamalkan oleh kerajaan.
Beliau juga menjangka tiada kenaikan harga minyak petrol untuk RON95 dan RO N97 dalam masa terdekat ini. Dalam pada itu, Zulkifli berkata penurunan harga minyak petrol RON97 tidak menjejaskan operasi stesen-stesen minyak seluruh negara selain tidak menyebabkan kerugian kepada pengusaha stesen minyak.
Posted by leenz zack On 5/23/2013 01:29:00 am No comments

0 comments:

Post a Comment

 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

Labels

Blog Archive

Advertisement

Sample Text

Unordered List

  Recent Posts

  Text Widget

  Pages